top of page
Foto van schrijverTanguy De Roeck

Je organische bereik verhogen? Met deze 5 tips haal je het maximale uit je post

Het online algoritme gebruiken als V8-motor om je organische bereik te vergroten? Over een soms niet te vatten haat-liefdeverhouding gesproken! Elke content creator, social media manager of digital marketeer krabt zich immers meermaals in de haren om die dekselse en enigmatische black box te begrijpen en ontrafelen. Om eindelijk - en vollédig - te kunnen vatten wat er werkt of niet werkt. En, vooral, om te kunnen inzien waarom een bericht op bepaalde momenten een hoog organisch bereik verdient… en op andere tijdstippen een pijnlijke, tragische en anonieme dood lijkt te sterven.


Bovendien wordt dat organische bereik steeds moeilijker om na te streven. Online zijn immers heel wat sociale kanalen de afgelopen jaren drastisch geëvolueerd van organische media naar betaalplatformen, waardoor een ruim, organisch bereik nog maar moeilijk te bewerkstelligen valt. Maar moeilijk… betekent niét onmogelijk! Dus hoe doe je dat dan? Hoe kan jij, against all odds, het organische maximum voor je post bereiken? En hoe slaag je erin om de lonkende lokroep van het adverteren - tijdelijk? - te omzeilen? In deze blog krijg je van guyGANT vijf kant-en-klare tips om je organische bereik aanzienlijk te verbeteren. En daar mogen Zuck en zijn trawanten… een puntje aan zuigen!


Tip 1 - Interageer met andere accounts voor en na je post:


De tijden van product pushing, van een uitsluitende merkfocus en van een communicatief eenrichtingsverkeer-model zijn voorbij. Thank God! De monoloog heeft plaats gemaakt voor de dialoog en de gebouwde bruggen met je concullega’s en doelgroepen worden steeds meer solide, steeds meer (h)echt en steeds meer diepgeworteld. Door een oprechte relatie aan te gaan van geven en nemen, van interageren en van connecteren, oogst je immers vaak wat je zaait. En doe je dit bovendien ook nog eens net voor of na je post? Dan zal je meteen zien: je organische bereik en engagement stijgen zienderogen. Je bent immers top-of-mind… en juist dan zien ze jouw post verschijnen!


Tip 2 - Gebruik relevante en duidelijke call-to-actions:


Een bericht met veel betrokkenheid zal door het algoritme automatisch meer gepusht worden naar andere accounts. Je moet je organische bereik namelijk verdienen aan de hand van kwalitatieve content, die gesmaakt lijkt te worden door heel wat mensen. Maar hoe zorg je eigenlijk voor een verhoogde betrokkenheid? En hoe overtuig je je viewers om actie te ondernemen? Simpel: door je doelgroep exact mee te delen wat ze moeten doen. Moeten ze je bericht leuk vinden? Zeg het. Moeten ze reageren? Vraag het. Moeten ze je delen? Benadruk het. Hoe duidelijker je call-to-action, hoe groter je engagement. Met een verhoogd organisch bereik als logisch resultaat


Tip 3 - Onderzoek wanneer je doelgroep online is:


Oké, toegegeven: het rendement van deze tip, qua organisch bereik, zal’m eerder in de details zitten. Maar toch is het belangrijk om je doelgroep grondig te analyseren. Door exact te weten wanneer je publiek het meest aanwezig en bedrijvig is, kan je daar als content creator immers op inspelen en geef je jouw post een extra, broodnodig duwtje in de rug. Meten is weten, toch? En data kan je altijd naar je hand zetten. Door het tijdstip van je post grondig te bepalen, zal je het algoritme veel sneller triggeren om jouw bericht, met een hele resem likes op korte tijd, te beschouwen als sterke, niet te missen content. Met een bredere verspreiding als gevolg! Het resultaat? Een verhoogd organisch bereik. Doel(groep)treffend!


Tip 4 - Grijp de aandacht meteen vanaf de eerste zin:


Ik hoorde Johan Petit ons online gedrag tijdens een try-out voorstelling prachtig beschrijven als ‘de eeuwige scroll van het leven’. En dan is de hamvraag voor je organische bereik, uiteraard: hoe kan je die ‘eeuwige scroll’ een halt toeroepen, zodat je viewers je post bekijken en lezen? En vervolgens je organische bereik verhoogt? Wel, dat doe je door meteen met de deur in huis te vallen! Vanaf het eerste moment zal je de aandacht van je doelgroep moeten grijpen. Stel bijvoorbeeld een vraag, gebruik een hashtag, zeg meteen iets geks en atypisch of prikkel de nieuwsgierigheid van je doelgroep. Zo stopt de eeuwige scroll van het leven, heb je je vis aan de haak en zorg je voor meer effectief bereik. Attention, please!


Tip 5 - Reageer op alle reacties die je op je post krijgt:


Actie en reactie. Deze tip om je organische bereik te vergroten ligt deels in lijn met tip 1. Op sociale media kan je namelijk best… sociaal zijn! Shocking, wie had dat gedacht, zég! En wel om twee redenen. Enerzijds voed je, door te reageren op de commentaren onder je bericht, het algoritme. Je bericht genereert namelijk (nog) meer betrokkenheid, wat een positieve stimulus vormt om je organische bereik te gaan pushen. Anderzijds siert het jou als luisterende, interagerende, verbindende partner. Je focust op woord én wederwoord en smeedt op die manier oprechte, langdurige relaties met je doelgroep.


Zo! Deze blog reikt je vijf kant-en-klare tips aan om je organische bereik te verhogen, waarmee je zélf aan de slag kunt bij je volgende post. En je merkt het waarschijnlijk meteen: het zijn de kleine(re) details die het kaf van het koren scheiden. Zoals zo vaak, toch? Wil jij je organische bereik vergroten? Dan wordt het hoog tijd om structureel en consistent in te zetten op het bouwen van duurzame relaties, te focussen op heldere, aandacht triggerende en actiegerichte copy én in te zoomen op een grondige analyse van je doelgroep. En voor je het weet, ben je lekker sociaal… op sociale media! Dus, waar wacht je nog op?


Of wens je toch liever meer informatie, kennis en expertise om jouw kanalen op sociale media consistenter te beheren en op doordachte manier te managen? Dan biedt guyGANT krachtig creatieve, professionele begeleiding en ondersteuning op maat ter optimalisatie van jouw online aanwezigheid. Tijdens een eerste vrijblijvend gesprek onderzoeken we jouw noden en die van je doelgroep, bundelen we deze input om er samen mee aan de slag te gaan en zorgen we voor een gepersonaliseerde strategie en content kalender die volledig voldoet aan je behoeften. Jouw verhaal? Let’s write it right!

bottom of page