top of page
Foto van schrijverTanguy De Roeck

Je contactformulier verbeteren: 4 tips voor meer contactaanvragen

Een contactformulier? Dat is een krachtig instrument op je website voor het genereren van leads en het vergroten van de betrokkenheid van je websitebezoekers. Leads kunnen immers meegenomen worden in je marketingstrategie en geconverteerd worden tot klanten - en dat is wat je als bedrijf wilt, toch? Maar, hoe kan je je contactformulier verbeteren? Hoe zorg je ervoor dat bezoekers efficiënt hun gegevens kunnen achterlaten? En hoe slaag je erin om méér contactaanvragen te genereren? In deze blog van guyGANT krijg je vier waardevolle tips voor het perfecte contactformulier, dus… aan de slag!


Wat is een contactformulier?


Vooraleer we starten met de vormgeving van je contactformulier, is het belangrijk om stil te staan bij de definitie ervan. Een contactformulier is een webformulier dat door de bezoekers van je website ingevuld wordt om contact op te nemen met jouw bedrijf. Het bevat doorgaans verschillende velden, al dan niet verplicht in te vullen, om voldoende informatie te vergaren over de persoon die contact opneemt. Deze gegevens kunnen bovendien gebruikt worden voor marketingdoeleinden en social media advertising.


Waarom een contactformulier op de website?


Een contactformulier vormt doorgaans een laagdrempelige en gebruiksvriendelijke manier voor bezoekers om jouw bedrijf te contacteren. In plaats van een e-mailadres te moeten kopiëren en plakken of een telefoonnummer te moeten bellen, kunnen ze eenvoudigweg het formulier invullen en versturen. Bovendien biedt een contactformulier, zoals hierboven kort aangehaald, de mogelijkheid om gestructureerde informatie te verzamelen, waardoor het heel wat gemakkelijker wordt om je opvolging te doen.


4 tips om je contactformulier te verbeteren:


  • Hou het simpel: Maak je contactformulier niet te lang of ingewikkeld. Beperk het aantal velden bewust tot de essentiële informatie die je nodig hebt om contact op te nemen met je bezoeker. Hoe minder drempels er zijn om het formulier in te vullen, hoe groter de kans dat ze het daadwerkelijk zullen doen - en hoe meer data jij genereert om op verder te bouwen!


  • Begin met makkelijke vragen: Start het contactformulier met de meest eenvoudige vragen, zoals naam en e-mailadres. Dit zijn gegevens die mensen graag delen, die essentieel zijn voor het opvolgen van de aanvraag en die ervoor zorgen dat ze het formulier effectief beginnen in te vullen.. Meer specifieke of optionele velden kan je later in het formulier opnemen.


  • Maak duidelijk wat ze moeten invullen: Geef duidelijke instructies bij elk veld van het contactformulier, zodat bezoekers precies weten welke informatie van hen verwacht wordt. Gebruik ook heldere hulpteksten (door onder meer voorbeeldantwoorden te geven of extra informatie te verschaffen) waar nodig om eventuele verwarring te voorkomen.


  • Denk aan mobiele gebruikers: Aangezien steeds meer websites bezocht worden via mobiele apparaten, is het van essentieel belang dat jouw contactformulier goed werkt op smartphones en tablets. Zorg ervoor dat de velden responsief zijn, dat het formulier groot genoeg is om gemakkelijk in te vullen en dat de knoppen goed zichtbaar (en klikbaar) blijven.


Zo, dat waren vier concrete tips om je contactformulier te verbeteren! Door het eenvoudig te houden, met de gemakkelijkste vragen te starten, duidelijke instructies te geven én je mobiele bezoekers niet te vergeten creëer je niet alleen een contactformulier dat gebruiksvriendelijk is, maar ook daadwerkelijk meer resultaten oplevert. Kortom, vergroot de kans dat bezoekers contact met je opnemen en zorg voor een ‘effortless’ interactie met je bedrijf, restaurant, onderneming of kantoor!


Ben je op zoek naar een constructieve, ervaren en oprecht betrokken partner op vlak van copywriting, social media management en/of (content)marketing? Dan biedt guyGANT jou graag een helpende hand. Surf snel naar de website, vervolledig het contactformulier - yes, practice what you preach! - en prik meteen een (digitaal) koffietje in m’n agenda om jouw situatie en behoeften uitvoerig te bespreken. Let’s partner up!

bottom of page