top of page
Foto van schrijverTanguy De Roeck

Inbound marketing: zo stel je slimme marketingcampagnes op

There’s no such thing as bad publicity’, zei geen enkele - goede? - marketeer. Ooit. Neem bijvoorbeeld een homepage takeover, waarbij een bedrijf schreeuwerig (bijna) alle banners op een pagina inkoopt, of een pre-roll ad op Youtube, waarbij je eerst een vijftal ellenlange, inwendig stervende en tenenkrommende seconden naar een ongevraagd stukje advertentie moet koekeloeren… Vreselijk, toch? Deze. Publiciteit. Wer​​kt. Niet. Allez, meestal toch! Dát is pas een bordje voor ‘Dude with sign’! Want zeg nu zelf: zou jij op deze advertenties klikken? I rest my case...


Uiteraard zijn dit twee erg extreme voorbeelden van de traditionele outbound marketing. De focus ligt hierbij uitsluitend op pushy kwantiteit, op puur bereik, op geheel eigen merkfocus en op short-term resultaten. En je hoeft geen hoogbegaafde geleerde te zijn om in te zien dat dit opdringerige marketingmodel van lineair éénrichtingsverkeer voor velen niet (meer) werkt. Deze advertenties houden immers erg weinig rekening met de wensen en noden van de doelgroep. Kortom, met jou, met mij, met ons! En inbound marketing doet dat wél. Maar… wat houdt dit juist in? guyGANT leads the way!


Out of context content


‘Epic failure’ - sorry, ik hou van superlatieven! - is misschien te straf uitgedrukt, maar eigenlijk komt het daar wel een beetje op neer bij de hogervermelde advertentievoorbeelden. De online gebruiker heeft om deze advertenties namelijk niet gevraagd. Totaal niet, zelfs. Het is content out of context. En dat werkt vaak op de zenuwen. Mensen willen immers enkel een bepaald soort content te zien krijgen... waar en wanneer ze dat type content verwachten. Zitten ze op een nieuwssite, dan willen ze zo snel en veel mogelijk nieuws zien. Die reclamebanner voor verwarmingstoestellen laat hen koud. Zitten zij op Youtube, dan willen ze zo snel mogelijk hun favoriete muziek beluisteren. Die Bifi-reclameadvertentie zal ze worst wezen. Maar, maar, maar…


Mogen marketeers dan niet meer adverteren op (merk)bekendheid/bereik of moeten bedrijven dan nooit meer mikken op snelle leads? Natuurlijk wel, maar de hoofdmoot kan beter besteed worden aan inbound marketing. Bij deze meer klantgerichte marketing zoom je immers veel meer in op de customer journey Inbound marketing luistert naar de doelgroep, stemt de content af op de noden en gaat de dialoog aan met hun wensen. Kortom, een meer organische en geleidelijke vorm van klantenbinding… die meer ROI-geduld vraagt, maar wél de relatie tussen doelpubliek en merk (h)echter en meer duurzaam maakt. En daarom spreken inbound-guru’s ook wel van ‘slimme marketing’. Want zeg nu zelf: willen we niet allemaal duurzame, hechte relaties, die blijven evolueren en groeien?


Van STD’s naar ‘See Think Do’


Slimme marketingcampagnes zetten dit duurzame groeimodel, in lijn met Foggs behavior model, dat stelt dat de elementen ‘motivatie’ en ‘inspanning’ netjes in elkaars verlengde moeten liggen om een gewenste actie mogelijk te maken, naar hun hand volgens het principe van een doordachte en gefaseerde journey: van ‘see’-fase, over ‘think’-periode, tot ‘do’-fase. Dit model maakt immers meegroeien met je doelpubliek mogelijk en laat bedrijven hun klanten meetronen op een organisch geplaveide reis van eenvoudig te consumeren content (met een erg breed topic en een zeer lage inspanning), all the way naar conversiegerichte inhoud (waar ze echt stappen ondernemen). Let wel op: dit geleidelijke proces mag niet te bruusk zijn, aangezien de internetgebruiker anno 2022 bijzonder snel wegklikt of -swipet in de eindeloze scroll van het leven. Oei, te poëtisch?


Oké, begrepen: minder gebruik van beelden, meer van vóórbeelden. Als fictief voorbeeld nemen we een bedrijf dat sportvoeding verkoopt. In de ‘see’-fase gaat het eigenlijk (nog) niet om jou als bedrijf, maar wil je eerder focussen op ‘not about me’-advertenties. Mogelijke algemene onderwerpen zijn voedingsweetjes, sportgebeurtenissen, sportieve rolmodellen, gezondheidstips… Onthoud: het gaat hier niet om jouw bedrijf, dus hou de logo’s, de erin gedrilde brand guides en de slogans op de achtergrond. In de tweede fase, de ‘think’-periode, ga je bruggen bouwen tussen jouw bedrijf, je product en de ‘see’-content. Hoe draagt je sportieve voeding bij aan de gezondheid, prestaties, voedingsschema’s van je doelpubliek? Branding mag meer uitgesproken geïncorporeerd worden. In de laatste ‘do’-fase ga je tenslotte - het is wat het is, toch? - zorgen voor een niet mis te verstane conversion-focused call-to-action. Kortom, “koop mijn sportvoeding!” Please, please, pretty please.


To the lab: adventure time


Over (sports) food for thought gesproken! Als bedrijf deel je in de eerste ‘see’-fase algemene informatie en/of enthousiasmeer je je audience met licht te verteren en emotion-based content. Daarna, in de ‘think’-periode, ligt de communicatieve focus steeds meer op jouw bedrijf en product. Het ene (de fijne/interessante en luchtige content) sluit namelijk - hoe toevallig! - naadloos aan op het andere (jouw bedrijf/product). En daar denkt je doelpubliek op dat moment nét zo over. Wordt tenslotte de ‘do’-fase bereikt… dan staat je doelpubliek te springen om in actie te schieten. Hun motivatie is op dat moment voldoende gevoed om een grote(re) gevraagde inspanning te leveren. Kortom, campagne geslaagd. Voorlopig althans, want een duurzame relatie stopt nooit. De vierde ‘care’-fase wordt erg belangrijk op vlak van community management, building en experience, maar… dat is een interessant topic voor een volgende blog!


Kortom, deze duurzamere, meer doordachte vorm van inbound marketing vormt zeker een piste om te overwegen en onderzoeken. Dit raamwerk, gebouwd op de drie fases ‘see’, ‘think’ en ‘do’, kneedt je doelpubliek in de juiste richting, zonder te bruuskeren zoals sommige traditionele, brand-focused marketing, en stoomt ze geleidelijk klaar voor de gewenste actie. ‘Great succes, izza nice!’ mompelt Borat goedkeurend, zolang… je de ‘care’-fase maar niet vergeet. Authentiek contact blijft de drijfveer voor inbound marketing. Geven en ontvangen, praten en luisteren, merk en doelpubliek. Zo blijven onze sociale media… sociaal.


Zin gekregen om zelf je content kalender te pimpen, door kritisch en doordacht je posts en campagnes te analyseren, optimaliseren en perfectioneren? Rock on and go all in(bound)! Of wens je toch liever wat meer informatie, knowhow en expertise om je communicatieve kalenders vakkundig onder de loep te nemen en optimaliseren? Gelijk heb je, want de wondere wereld van social media kan al wel eens overkomen als een onnavolgbaar, labyrintisch kluwen om in te verdwalen! Neem gauw contact op met guyGANT voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek en… laten we samen iets moois creëren! Want jouw brand verdient dat. En jouw succes? Dat is voor guyGANT het allerbelangrijkste!

bottom of page