top of page
Foto van schrijverTanguy De Roeck

In de kijker: vermijd deze 5 meest gemaakte fouten op websites

De website van je bedrijf? Die vormt, zéker anno 21ste eeuw, het digitale equivalent van je visitekaartje. Je wilt dat het design past bij je identiteit, dat de teksten op je lijf zijn geschreven, dat de structuur logisch in elkaar steekt en dat je bezoekers een gebruiksvriendelijke online ervaring beleven. Kortom, je beseft het cruciale belang van je website en toch… gaan heel wat websites flagrant de mist in. In deze blog toont guyGANT je vijf van de meest gemaakte fouten op websites, zodat jij ze kunt vermijden en je concurrentie achter je kunt laten!


Een te drukke lay-out & overweldigend webdesign 


Minder is vaak meer, less is often more. Hoewel dat uiteraard een huizenhoog cliché is, vormt het wel een van de meest gemaakte fouten op websites. Een overladen website met een overdaad aan tekst, een hele resem foto’s, animaties alom, tientallen pagina’s en pop-ups bij elke keer dat je met je ogen knippert, kan erg overweldigend zijn voor je bezoekers. Hou het daarom zo eenvoudig mogelijk, bouw je pagina’s gestructureerd op en focus uitsluitend op wat écht belangrijk is om aan je bezoekers mee te delen. 


Weinig aandacht voor mobielvriendelijkheid


In het tijdperk waarin we - al dan niet problematisch… - vergroeid zijn met onze smartphones, beeldschermen en tablets, is een mobielvriendelijke website een absolute must. Sterker nog, héél veel websites krijgen zelfs aanzienlijk meer bezoekers via mobiel dan via desktop. Wordt je website dus niet goed weergegeven op mobiele apparaten, dan loop je het risico om heel wat bezoekers een slechte ervaring te bieden. Kortom, zorg voor een responsief ontwerp, dat zich aanpast aan verschillende schermformaten en pluk er de vruchten van!!


Een website met een veel te trage laadtijd


Time is money, dus een trage website die ellenlang moet laden? Ain’t nobody got time for that! Niets, maar dan ook echt niéts, jaagt je bezoekers sneller weg dan een trage website. Lange laadtijden leiden trouwens niet alleen tot heel wat gezucht, frustratie of de verminderde kans op conversies, maar beïnvloeden je ranking op Google ook nadelig. Optimaliseer de grootte van je afbeeldingen, investeer in snelle hosting en gebruik eventueel caching om je laadtijd te optimaliseren. Zo vermijd je één van de meest gemaakte fouten op websites.


Onvoldoende aandacht voor SEO


Een perfecte website? Volledig mobielvriendelijk? En ook nog eens razendsnel? Mooi, maar je website heeft weinig waarde als mensen je website niet kunnen vinden. SEO (= search engine optimization) is essentieel om je website hoger te laten ranken in de zoekresultaten, maar vormt nog steeds een van de meest gemaakte fouten op websites. Onderzoek het volume van relevante zoekwoorden, bepaal een duidelijke SEO-strategie, optimaliseer meta-tags en alt-tags, vermijd kannibalisatie en zorg te allen tijde voor kwalitatieve content. Let’s start ranking!


Een complexe navigatie op je website


De bezoekers van je website verwachten een gebruiksvriendelijke ervaring. Ze willen moeiteloos door je website kunnen klikken en navigeren naar de (voor hen) relevante pagina’s. Een verwarrende menustructuur, ontoereikende interne links (en ghost pages) en een onlogische website-opbouw kunnen dan ook erg frustrerend zijn.  Zorg daarom voor een duidelijke hiërarchie, een intuïtief klikgedrag en een eenvoudige gebruikerservaring. Zo voorkom je deze veelgemaakte fout op websites en verlaag je je bounce rate aanzienlijk!


Laten we hiermee eindigen: je website is nooit ‘af’, ‘dé perfecte website’ bestaat niet. Elke website is namelijk anders, elke gebruiker is uniek en elk bedrijf heeft z’n eigen specifieke wensen en noden. Toch zijn er enkele zaken waar je sowieso rekening mee zult moeten houden bij het maken van je website. En het vermijden van deze vijf meest gemaakte fouten op websites? Wel, dat is cruciaal voor het creëren van een positieve, digitale ervaring voor je websitebezoekers, dus… aan de slag! 


Heb je een paar keer gefronst tijdens deze blog? Heb je geen kaas gegeten van webdesign of wil je met je copywriting geen fouten maken? Werden er termen gebruikt waardoor je het in Keulen hoorde donderen? Of wil je liever samenwerken met een ervaren freelance copywriter om je website naar een hoger niveau - letterlijk én figuurlijk! - te tillen op Google? Neem dan vrijblijvend contact op met guyGANT en vermijd gegarandeerd de meest gemaakte fouten op websites! Tot snel!

bottom of page