top of page
Foto van schrijverTanguy De Roeck

Hoe maak je een doordachte contentkalender? 5 stappen naar succes!

Goede content maakt… content! Voilà, de eerste boutade is alvast een feit. Maar weet je wat bovendien óók geldt voor goede content en contentkalenders? Wel, dat een doordachte contentkalender per maand heel wat (denk)werk vergt. Héél. Wat. Werk. Er zijn namelijk heel wat bedrijven, ondernemers, merken of influencers die sterk scoren op social media, omdat ze consequent en uitgebreid de tijd - en moeite! - nemen om een doordachte contentkalender op te stellen. Maand na maand na maand. En jouw organisatie en jij zouden dat ook moeten beginnen doen!


Een consistente aanwezigheid op social media vormt immers een belangrijke aanvulling op de marketingstrategie van jouw organisatie of bedrijf. Creatieve content resoneert, raakt en vormt een cruciaal puzzelstuk om bruggen te bouwen en top-of-mind te worden bij je doelgroep. Een doordachte contentkalender vereenvoudigt dit proces door voldoende handvaten aan te reiken om op terug te vallen. Benieuwd naar de stappen om een maandelijkse contentkalender voor social media op te stellen? Buckle up, want deze blog van guyGANT neemt je mee in de creatie van een doordachte contentkalender!


Stap 1 - Bepaal je doelstellingen en doelgroepen


Schieten in het wilde weg? Daar raak je zelden of nooit de bullseye mee. Toch, Dancing Dimi? Vooraleer je aan de contentcreatie - AKA the fun part! - kunt beginnen, is het enorm belangrijk om je doelstellingen en doelgroep(en) te bepalen. Wat wil je eigenlijk met je contentkalender bereiken: meer merkbekendheid, betrokkenheid, verkeer, conversie of eerder een gezonde mix? Daarnaast is een goede kennis van je doelgroep cruciaal. Je contentkalender moet namelijk cateren voor hun wensen, vragen, interesses, triggers, goesting, problemen of noden. Kortom, wie zijn ze, wat doen ze, wat drijft hen? Haal je innerlijke Jambers maar al boven!


Stap 2 - Denk na over relevante thema’s en inhoud


Een doordachte contentkalender op social media vraagt om de juiste inhoud en thema’s, dus… let the brainstorming begin! Communicatie wordt pas doeltreffend als je bedrijf naar buiten treedt met waardevolle, relevante content. Je schrijft niet voor jezelf, maar voor anderen: zet dat maar op een koffiemok of Delfts blauwe tegel! Hashtag inspirational. Probeer daarom om met je contentkalender je doelgroep te informeren, ontroeren, verbinden, entertainen, plezieren. Laat ze nadenken, vergelijken, je producten en USP’s kennen of het DNA, de missie en de waarden van je bedrijf ontdekken. Kortom, denk goed na over je inhoud en maak een contentkalender op social media om van te smullen. Aan tafel!


Stap 3 - Zorg voor een goede planning en spreiding


Ken je het: de tafelspringende ADHD’er in de vriendengroep op Whatsapp, de zelfverklaarde influencer op Instagram die iedere dag opnieuw tientallen foto’s op de IG-story plaatst of de oudere ex-collega die elke dag opnieuw een vage statusupdate of quote op zijn/haar Facebookprofiel smeert? Je ergert je soms - lees: non stop - aan deze mensen… en dat wil je natuurlijk niét met je bedrijf. Kwaliteit boven kwantiteit: all day, errrday! Wanneer je een contentkalender maakt, moet je daarom goed nadenken over de planning en spreiding. Wat is een goede frequentie? Op welk postritme en -tijdstip reageert je doelgroep het best? Welke formats en types van content wil jouw publiek te zien krijgen van je bedrijf? The proof of the pudding is in the eating, dus… hoog tijd om je contentkalender op te stellen!


Stap 4 - Ga aan de slag op vlak van contentcreatie


‘t Is eindelijk zover: het voorbereidende werk voor je contentkalender is geleverd! Je hebt je doelstellingen en doelgroepen bepaald, je brainstormde een hele resem sterke, waardevolle en relevante topics bij elkaar én je stond stil bij de juiste spreiding, formattering en planning. Off you go, let’s start creating! Door je contentkalender bovendien te ‘batchen’ (= in één keer en in bulk op te stellen) zorg je niet alleen voor een tijdsefficiëntere manier van werken, maar ook voor een meer consistente tone-of-voice. Bovendien bewaar je meer het globale overzicht, omdat je je in één keer en volledig kunt focussen op je contentkalender. Enjoy!


Stap 5 - Analyseer de resultaten van je contentkalender


Contentcreatie stopt nooit. De bevindingen en resultaten van je contentkalender van de ene maand zorgen voor een handig, extra duwtje in de rug tijdens het creëren van de content voor de volgende. Veel social media kanalen voorzien immers heel wat tools en diepgaande analyses om de prestaties van je contentkalender te beoordelen. En deze informatie en knowhow kan je dan weer gebruiken voor je toekomstige planning! De sleutel tot succes bij het maken van je contentkalender is namelijk het voortdurend testen, experimenteren, analyseren én optimaliseren van je contentcreatie! Voilà sé, back to the lab: terug naar stap één!


Even een open deur intrappen om af te sluiten: het maken van een contentkalender hoeft niet moeilijk te zijn. Het is geen rocket science, tongtwister, bonendieet, Kamasutra of kernfysica. En toch… wil dit niét zeggen dat het een simpele taak is. Er komt immers véél meer bij kijken dan de meeste mensen denken. Door een goede voorbereiding, een sterk creatief proces én een kritische beoordeling of analyse maak je in een mum van tijd de perfecte contentkalender. Voor jou én je doelgroep!


Wens je toch liever meer informatie, kennis en expertise om jouw contentkalender op sociale media creatief vorm te geven en consistenter te beheren? Dan vormt guyGANT de perfecte partner voor jouw social media aanpak! Tijdens een eerste vrijblijvend gesprek onderzoeken we jouw noden en die van je doelgroep, gaan we creatief met deze input aan de slag en geven we de contentkalender samen vorm. Want laten we eerlijk zijn: jouw verhaal verdient het om op de juiste manier verteld te worden. Toch?!


bottom of page