top of page
Foto van schrijverTanguy De Roeck

Het belang van SEO: 5 veelgemaakte SEO fouten die je niet wilt maken

S. Punt. E. Punt. O. Punt. SEO. Search engine optimization. Oftewel: de achterliggende parameters die jouw online vindbaarheid en ranking op Google verbeteren  - of vakkundig om zeep helpen. Elke doorgewinterde, zichzelf respecterende copywriter is zich tijdens het creatief schrijfproces bewust van het belang van SEO, maar toch worden er nog steeds heel wat fouten op vlak van copywriting tegen gemaakt. In deze blog licht guyGANT een tipje van de sluier op en worden vijf veelgemaakte SEO fouten onder de loep genomen! S, E, Oké dan! 


SEO fout 1 - Je maakt er een eenmalig focuspunt van:


Het uitwerken van een SEO-strategie - net zoals social media marketing, trouwens! - is geen eenmalige actie. Verre van. Het is een doorlopend - en laten we eerlijk zijn: langdurig! - proces van testen, meten en optimaliseren. Om daarna opnieuw te gaan testen, meten, en optimaliseren! It never stops, it never sleeps. Zoekalgoritmes blijven voortdurend evolueren en scannen naar waardevolle teksten. Een kortstondige focus op het belang van SEO, tezamen met onrealistische verwachtingen over het resultaat, vormt dan ook een van de veelgemaakte SEO fouten.


SEO fout 2 - Je focust alleen op de populairste keywords:


Laten we eerst een open deur intrappen: natuurlijk zijn populaire zoekwoorden van belang bij SEO. En toch… is het een van de veelgemaakte SEO fouten! Deze zoekwoorden zijn echter enorm gegeerd, waardoor er heel wat competitie bij komt kijken. Als je je dus uitsluitend richt op algemene, short-tail keywords, loop je het risico om te verdwijnen in de massa en niet te ranken op Google. Het is daarom beter om te focussen op relevante, long-tail keywords, die niet alleen specifiek passen bij je niche, maar ook minder concurrentie hebben. Win-win!


SEO fout 3 - Je kijkt niet naar het effectieve zoekvolume:


SEO draait om balans. Als copywriter wil je de voordelen van SEO plukken, dus streef je voortdurend naar een mooi evenwicht tussen short-tail en long-tail keywords, tussen populaire en niche-gevoelige zoektermen. Probeer daarom op zoek te gaan naar zoekwoorden die relevant zijn voor jouw content, die voldoende zoekvolume hebben én die effectief de mogelijkheid bieden om op te gaan ranken. Moeilijk, maar mogelijk! En doe je dat niet? Wel, dan verklein je het belang van SEO en verminder je je organische bereik!


SEO fout 4 - Je wilt te vaak ranken op dezelfde zoekwoorden:


Het voortdurend proberen ranken op hetzelfde keyword of dezelfde zoekwoorden? Dat lijkt misschien een goed idee op vlak van SEO, maar niets is minder waar. Sterker nog, dit kan zelfs een daling in de zoekresultaten veroorzaken, aangezien je verschillende pagina’s elkaar kunnen beginnen kannibaliseren. Diversifieer daarom je strategie, monitor je resultaten nauwgezet en focus op verschillende relevante zoektermen. Zo werk je niet alleen consistent aan je SEO-inspanningen, maar geef je ook meer gewicht aan het belang van SEO.


SEO fout 5 - Je doet nog steeds aan keyword stuffing:


Ahhhh, the good old days. Toen het volproppen van je teksten met zoekwoorden - AKA, het zogenaamde keyword stuffing - nog een dingetje was en niet werd gezien als een van de veelgemaakte SEO fouten. Nu werkt keyword stuffing compleet averechts, leidt het tot een barslechte leeservaring voor je bezoekers en wordt het zelfs afgestraft door zoekmachines. De huidige zoekmachines geven een duidelijke voorkeur aan natuurlijke, kwalitatieve en zinvolle teksten, dus focus je vooral op de inhoud. En, zoals altijd: op de lezer!


Je merkt het meteen: SEO is een complex kluwen dat voldoende aandacht nodig heeft om te renderen. Voor het belang van SEO en het succes van je inspanningen is het dan ook beter om waakzaam te zijn over deze veelgemaakte SEO fouten hierboven en ze in je eigen strategie te vermijden. Met een gezonde, doordachte  SEO-strategie vergroot je immers niet alleen je zichtbaarheid, maar genereer je ook meer engagement en relevante bezoekers. En laten we eerlijk zijn: dat klinkt hélemaal prima, toch?!


Ben je klaar om de vruchten te plukken van je online aanwezigheid, om de copywriting & social media van je bedrijf, restaurant of onderneming te optimaliseren en om je SEO met stip op de agenda te plaatsen? Dan helpt guyGANT je daar enorm graag bij. Kortom, neem vrijblijvend contact op via de website, zodat we niet alleen jouw externe communicatie samen vleugels kunnen geven, maar ook beter gevonden worden door de verschillende zoekmachines! SEO? SE-Ohhhh yeah, baby!

bottom of page