top of page
Foto van schrijverTanguy De Roeck

Faseren kan je leren: 4 fases van doordachte contentmarketing

Je online aanwezigheid? Die vormt het verlengstuk van je (merk)identiteit en dan volstaat één hokje niet, toch? Gelukkig maar! Juist om alle verschillende facetten van je bedrijf te kunnen belichten, zal ook jouw (digitale) communicatie bestaan uit meerdere formats, zoals social media posts, vacaturevideo’s, blogs, websiteberichten, nieuwsbrieven, whitepapers… Dit toont niet alleen het totaalbeeld van je brand, maar zorgt ook voor een gezellige, gezonde afwisseling van content en…


… Van afwisselende content wordt iedereen content! Verandering van spijs doet namelijk eten en zorgt voor een breed communicatieveld naar de buitenwereld toe. Maar… er is wél een belangrijke kanttekening. There’s always a ‘but’, right? Vooraleer je begint om in het wilde weg berichten de wereld in te sturen, is het cruciaal om als bedrijf na te denken over de effectiviteit van je content en de inkanteling van je boodschap(pen) in het bredere contentplan. Kortom, je hebt nood aan een duidelijke visie.


Alleen met een duidelijk doel voor ogen en een doordacht plan op zak, zet je de juiste stappen voorwaarts. Maar hoe doe je dat juist? Waar moet je zeker op letten? En hoe kan je je plan opdelen in verschillende fasen? In deze blog van guyGANT lees je er alles over, want… faseren kan je leren!


Fase 1: Strategie en onderzoek


Voordat je de zee blindelings induikt, check je eerst met je tenen de temperatuur, toch? Marketing werkt exact hetzelfde, maar dan zonder zwembroek. Allez… niet noodzakelijk. Deze eerste, broodnodige onderzoeksfase is namelijk cruciaal om effectieve content te kunnen creëren. Zo bepaal je eerst jouw doelgroep(en), creëer je verschillende persona’s, leg je jouw oor bij hen te luister en leer je hun wensen en behoeftes begrijpen. Tijdens dit initiële begin is spreken zilver en zwijgen goud. Get to know your audience… en leg rustig het doordachte fundament van je verdere contentmarketing-strategie. Check? Oké, op naar fase twee!


Fase 2: Creatief content creëren


Heb jij, na je diepgaande onderzoek, voldoende karakteristieke eigenschappen van jouw doelgroep(en) op zak? Dan belanden we vanzelf in fase twee: de magisch creatieve wereld der content creation! Yihaaa! Tijdens deze marketingfase kies je uit een hele resem aan relevante ideeën, formats, onderwerpen en tools om jouw boodschap zo effectief mogelijk aan de man te brengen. Kortom, leef je creatief uit als een kind in de snoepwinkel! Want voor je het weet… heb je een eerste versie van je contentkalender klaar! Laat alles nog even sudderen, schaaf bij waar nodig en off you go: je bent klaar om je creativiteit met de wereld te delen. En hopelijk is de wereld er ook klaar voor, want…


Fase 3: Plannen en publiceren


… Ready or not, here I come, you can’t hide! Deze derde fase zoomt in op de output van jouw creatieve kronkels: wat ga je concreet met de hogervermelde content creation doen? Ook hierbij komt heel wat denkwerk en onderzoek aan te pas. Op welk(e) platform(en) ga je jouw doelgroep bereiken, wanneer zet je welke boodschap best online, welke posts wil je wél of niet adverteren, wat is een gezonde spreiding om top of mind te blijven, hoe ga je meer verkeer naar je berichten lokken… Zo veel vragen. En het is aan jou om de juiste antwoorden te vinden, dus tijd om keuzes te maken. Maar hoe weet je eigenlijk achteraf - en met 100% zekerheid - of jouw ‘juiste antwoorden’ en keuzes de juiste waren?


Fase 4: Analyseren en strategie


Om die ‘juiste antwoorden’ te onderzoeken, ga je aan de slag met een grondige analyse van je campagnes. Meten is namelijk weten, toch? Gelukkig beschik je over een erg grote en betrouwbare verscheidenheid aan analysetools om je meetresultaten te tracken, zoals Google Analytics, Agorapulse of de verschillende sociale mediaplatformen zélf. Zo breng je nauwkeurig in kaart wat werkt. En wat niet werkt. Bereid je dus al maar voor: je zult heel wat van je darlings moeten killen tijdens deze optimalisatiefase van je contentmarketing en dat is trouwens helemaal oké. We leven om te leren, dus hoog tijd om opnieuw bij te sturen waar nodig! Aaaaand we’re back: welkom terug fase één!


Zoals Mac Miller het zo mooi zong: ‘Trust me, I’ve tried. I just end up right at the start of the line: drawing circles.’ We eindigen na de vierde fase opnieuw waar we begonnen zijn: fase één.. Doordachte contentmarketing stopt immers nooit. Money never sleeps… and neither does marketing. Als dat geen punchline is voor op een koffietas, dan weet ik het ook niet meer! Contentmarketing en contentplannen zijn namelijk continu in beweging. Het is een circulair proces van bijsturen, optimaliseren, perfectioneren… om vervolgens opnieuw alles om te gooien en bij te sturen. Waanzinnig lastig en vermoeiend, zeg je? Eerder waanzinnig boeiend en leerrijk, zegt guyGANT!


Heb jij na het lezen van deze blog zin gekregen om deze contentmarketing-wereld te ontdekken? Dan is het hoog tijd om jouw bedrijfs- of persoonlijke blueprint uit te tekenen en op reis te trekken door de wonderlijke wereld van contentmarketing. You’ve now got the knowledge! Door bovenstaande fasen grondig te doorlopen, zet je de juiste krijtlijnen uit om aan effectieve en doordachte communicatie te doen. Met betere resultaten en meer engagement als gevolg! Daar teken je voor, toch? Aan de slag of…


Wil je toch graag meer doordachte expertise, beproefde zekerheid en professionele ondersteuning voor je contentmarketing-doelstellingen? Dan boost guyGANT met héél erg veel plezier de digitale aanwezigheid van je merk op jouw verschillende sociale kanalen. Met een duidelijk plan voor ogen, natuurlijk. En met onze eyes on the price: merkbekendheid, betrokkenheid en conversie. Contacteer guyGANT snel voor een vrijblijvend gesprek, voor een workshop op maat en/of voor de start van een langdurige, vruchtbare samenwerking!


Let’s write this right. Together!

bottom of page