top of page
Foto van schrijverTanguy De Roeck

Een goede titel schrijven: 6 concrete tips voor een pakkende titel

In het razendsnelle universum van het wereldwijde web, waarin alles en iedereen schreeuwt om je aandacht en geklik, is een pakkende titel voor je blog, mail of downloadable cruciaal om op te vallen. Een titel is immers het allereerste wat je doelgroep te zien krijgt en vormt het digitale equivalent van een openingszin of eerste indruk. Het moet daarom niet alleen informerend of intrigerend zijn, maar ook uitnodigend aanzetten tot actie. Kortom, een goede titel schrijven maakt of kraakt je inspanningen op vlak van copywriting - en in deze blog geeft guyGANT je zes concrete tips voor een pakkende titel. Kortom, dat kan (ti)tellen! 


Een goede titel is specifiek


Vage titels zijn zoals onscherpe foto’s: je bent er helaas weinig mee. Een pakkende titel is duidelijk en durft in te zoomen op de kern. Geen ‘Zo werd ik fit’, wel 'Zo verloor ik 18 kilo in 30 dagen’. Een specifieke titel voegt niet alleen geloofwaardigheid toe, maar zegt ook al meer over de eigenlijke inhoud. Zei iemand daar ‘win-win’?!


Zorg dat je onderwerp relevant is


Een pakkende titel sluit naadloos aan op je inhoud. Het schept een duidelijke verwachting bij je lezer en bepaalt of-ie doorklikt of niet. Als de inhoud vervolgens totaal niet strookt met de titel, voelt je lezer zich - geheel terecht, trouwens! - bekocht. Het resultaat? Een hogere bounce rate, een slechtere Google-ranking én een aura van onbetrouwbaarheid!


Een pakkende titel intrigeert


Een goede titel schrijven? Dat werkt op dezelfde manier als een filmtrailer, reel-snippet, teaser of sneakpeek. Het moet de lezer triggeren, prikkelen en uitnodigen, maar mag de volledige plot nog niet weggeven. Gebruik daarom titels die nieuwsgierigheid opwekken om lezers naar je inhoud te lokken. Let’s get curious!


Zorg dat de titel aanzet tot actie


Er is niets zo erg als waardevolle content die niet gelezen wordt en in het vergeethoekje belandt. Toch?! Een goede titel moet daarom inspireren tot actie. Gebruik sterke werkwoorden om de lezer vooruit te stuwen en maak gebruik van actieve bewoordingen en/of imperatieven. Zo schrijf je pakkende titels die motiveren om dieper in je inhoud te duiken!


Een goede titel schrijf je kort & krachtig


We leven met z’n allen in een voortdurende sneltrein en er is véél meer content dan we ooit zullen kunnen consumeren. Om die reden is het een goed idee om je titel zo beknopt mogelijk te houden. Dit houdt het niet alleen to-the-point, maar zorgt er ook voor dat je pakkende titel volledig zichtbaar in de zoekresultaten is, zowel op desktop als op mobiel!


Durf in te spelen op emoties


Het geheime ingrediënt om een goede titel te schrijven? Emotie, emotie en nog eens: emotie! Of het nu humor, ontzag, nieuwsgierigheid of angst is: de meest pakkende titels spelen in op de gevoelens van je doelgroep, resoneren op een emotioneel niveau en doen lezers klikken nog vooraleer hun ratio het overneemt. Exact wat je wilt, toch?!


Onthoud: een pakkende titel fungeert als een digitale handdruk tussen jou en je publiek. En net zoals een handshake, wil je liever geen slap, flauw en nietszeggend ‘polleke’ geven. Door deze 6 concrete tips toe te passen ben je niet alleen bewuster bezig met je copywriting, maar kan je ook alle kanten uit: van intrigerend tot actiegericht, van beknopt tot emotioneel… en alles daartussen! Kortom, een goede titel schrijven voor je volgende blog, e-book, nieuwsbrief of infographic? Dat komt vanaf nu hélemaal goed! Succes!


Psst, wil je je als zaakvoerder, restaurant-eigenaar of ondernemer liever bezighouden met je core business en je dagelijkse takenpakket? Dan kan een samenwerking met een freelance copywriter en/of social media manager erg constructief zijn! Het bespaart je immers niet alleen heel wat tijd, maar draagt ook bij aan de verdere professionalisering van je bedrijf. Bezoek gauw de website van guyGANT, neem contact op en zet binnenkort de tanden in je externe communicatie! Teamwork, baby!

bottom of page