top of page
Foto van schrijverTanguy De Roeck

De perfecte social media post? Met deze 5 tips trek jij iedereens aandacht!

Herkenbaar? Je hebt uren liggen zwoegen achter je toetsenbord om de perfecte social media post te bedenken, drukt voldaan op de knop om je creatie het wereldwijde web in te katapulteren, proeft de zoete, licht verslavende smaak van de viraliteit al op je lonkende, duck-face getuite lippen en… drie uur later heb je een verdwaalde ‘like’ of twee. Waaronder eentje van je mama. En van jezelf. Tof hé, social media?


Ben jij het ook zat om te worstelen met de creatie van de perfecte social media post? Wil jij ook meer social media berichten posten die opvallen bij je doelpubliek? Zit je ook op hete kolen om de volledige aandacht te trekken op je sociale mediakanalen? Search no longer! In deze blogpost bespreekt guyGANT de belangrijkste elementen om knallende copy te kunnen schrijven. Hoog tijd om de perfecte social media post te schrijven!


Tip 1 - Maak een goede eerste indruk


Je hebt maar één kans om een goede eerste indruk te maken. Een huizenhoog cliché en bovendien… een waarheid als een koe! De eerste paar seconden van je social media post zijn cruciaal om de aandacht van je doelpubliek te trekken. Je wilt je doelgroep op social media immers triggeren om halt te houden tijdens de eeuwige scroll van het leven. Een toffe woordspeling, een mysterieuze claim, een verhelderende statistiek, een uitnodigende vraag of een uitdagend statement: je hebt een uitgebreid arsenaal aan mogelijkheden om te starten met jouw perfecte social media post!


Tip 2 - Hou je lezer strak aan de lijn


Je hebt je lezers aan de haak geslagen. Sterk werk, de moeilijkste stap is gezet! Nu je erin geslaagd bent om de aandacht van je publiek te trekken op social media, wil je ze natuurlijk blijven boeien. Een slimme manier om je doelgroep geïnteresseerd te houden, het leesritme te versnellen en een coherent geheel te creëren, is door verbindingswoorden te gebruiken. Link de zinnen van je middengedeelte naadloos aan elkaar en zorg dat je lezers moeiteloos van A tot Z worden begeleid. De perfecte social media post voelt immers aan als een onlosmakelijk geheel, dus… kom, kom, koooommmmm: step into the web!


Tip 3 - Praat op een menselijke manier


In tijden van artificial intelligence, alomtegenwoordige automatisering en voorgekauwde koek is het cruciaal om op een menselijke manier te communiceren op social media. Dialogue is key, toch? De juiste tone-of-voice vormt dan ook een cruciaal onderdeel om (h)echte bruggen te bouwen met je doelgroep en een gedeeld taalgebruik is een bijzonder krachtig middel om een warm ‘wij’-gevoel te creëren. Vermijd daarom het overdreven vakjargon, de patserachtige hoogdraverij, de big dick talk of de onleesbare zinnen-in-zinnen-in-nog-meer-zinnen, waar Tom Lanoye of Ilja Leonard Pfeijffer een zompig natte onderbroek of twee van krijgen. Kortom, keep it simple, keep it light and keep it human: de perfecte social media post bestaat!


Tip 4 - Gebruik sprekende beelden


Als copywriter doet dit pijn om toe te geven, maar het moet gezegd: in de wereld van social media zegt een beeld meer dan duizend woorden. De perfecte social media post staat of valt namelijk met een juist gekozen visual. Krachtige beelden geven je boodschap op social media niet alleen extra slagkracht, diepgang of effectiviteit, maar zorgen ook voor véél meer stopping power om je doelgroep halt te doen houden tijdens het scrollen. En daarom is het belangrijk om voor kwalitatieve, rechtenvrije visuals te kiezen. Hello there, Unsplash of Pexels! Daarnaast draagt je visualisering, net als je tone-of-voice, bij aan een consistente branding of merkbekendheid. Muy importante!


Tip 5 - Eindig met een sterke uitsmijter


Going out with a bang: de perfecte social media post vraagt om een indrukwekkend slot. In crescendo, als’t even kan! Net zoals je introductie enorm belangrijk is als eerste kennismaking om de aandacht te trekken, vormt je outro een cruciaal onderdeel van je boodschap. Je wilt je social media post laten nazinderen, toch? Door te eindigen met een grappige, witty uitsmijter slaag je erin om een blijvende indruk op je publiek achter te laten. Koppel deze funny finish bovendien aan een glasheldere en overduidelijke call-to-action en… je hebt de kers op je taart. Je perfecte social media post is een feit. Klaar om de aandacht te trekken op social media?!


Je merkt het meteen: er komt heel wat kijken bij het maken van de perfecte social media post. Het is een samenspel van verschillende factoren die, stuk voor stuk, onmisbaar zijn om de aandacht van je doelgroep te trekken. Van een treffende, triggerende introductie tot een krachtig, knallend slot, van een golvend, boeiend midden tot de perfecte, menselijke tone-of-voice: elk aspect is van cruciaal belang om je lezers te triggeren, te blijven boeien én je boodschap te doen nazinderen. Koppel je dit bovendien aan een sterk gekozen visual en je hebt de perfecte social media post in handen. ‘t Is aan jou: naar de schrijftafel!


Wens je toch graag wat meer professionele ondersteuning, beproefde knowhow of verworven expertise om je social media communicatie te optimaliseren, om meer betrokkenheid te genereren op je digitale kanalen en om elke social media post - terecht! - te laten knallen? Zoek niet verder! Contacteer vandaag nog guyGANT om geheel vrijblijvend te kijken naar de krachtig creatieve mogelijkheden voor een langdurige samenwerking en laat je social media aanpak eindelijk de aandacht krijgen die het verdient. Let’s write your story right together!


bottom of page