top of page
Foto van schrijverTanguy De Roeck

De perfecte call-to-action: 5 tips om meer te converteren

Schrijven zonder duidelijk doel? Dat is als een café zonder bier: het heeft bedroevend weinig meerwaarde. Je schrijft immers steeds met een bepaalde bedoeling in het achterhoofd, wilt dat je doelgroep een zekere actie onderneemt na het lezen van je website, blog of social media post en bouwt je tekst op basis daarvan op. Gestructureerd, doeltreffend en conversiegericht. Een duidelijke call-to-action vormt hierbij een cruciaal onderdeel om dit te bereiken. Wil je graag weten hoe je jouw lezers kunt verleiden tot actie? In deze blog neemt guyGANT vijf concrete tips onder de loep voor de perfecte call-to-action, dus… camera, set and call-to-action!


Wacht, wat is een call-to-action?


Vooraleer we duiken in het schrijven van de perfecte call-to-action, is het belangrijk om precies te weten wat een call-to-action, ook wel CTA genoemd, inhoudt. Een call-to-action vormt een digitale oproep tot actie - what’s in a name, toch?! - en spoort je lezers aan om een specifieke actie te ondernemen. Of het nu gaat om het kopen van een product, het inschrijven voor een nieuwsbrief, het downloaden van een e-book of het delen van je social media post: een sterke call-to-action is essentieel om het doel van je copywriting te bereiken.


En, waarom is een call-to-action nodig?


Een call-to-action vormt de kers op de taart van je tekst. De gigantische apotheose, die je tekst maakt of kraakt. Zonder een heldere, actiegerichte oproep laat je immers potentiële kansen liggen, want laten we eerlijk zijn: héél veel mensen hebben een extra duwtje in de rug nodig om effectief iets te gaan doén met wat ze zojuist hebben gelezen. De perfecte call-to-action helpt je publiek te begrijpen wat de volgende stap is, moedigt hen aan om actie te ondernemen en triggert hen om door te klikken. CT-Aan het werk!


5 tips voor de perfecte call-to-action:


  • Gebruik imperatieven: Vertel je lezers precies wat ze moeten doen. Gebruik actieve woorden in je call-to-action, zoals ‘Koop nu’, ‘Meld je aan’, ‘Download het e-book’ of ‘Ontdek meer’ om hun aandacht te grijpen en om ze aan te moedigen tot actie.

  • Hou het kort en krachtig: ‘Less is more’ als het gaat om CTA’s. Houd je boodschap beknopt, wees duidelijk en vermijd overbodige woorden. Een korte, krachtige en heldere call-to-action is veel effectiever dan een lange, ingewikkelde zin.


  • Zorg dat je CTA opvalt: Maak je call-to-action visueel aantrekkelijk. Je kunt je CTA laten opvallen door gebruik te maken van opvallende kleuren, knoppen of lettertypes. Onthoud: het moet direct de aandacht weten te trekken én uitnodigen tot klikken.

  • Focus op het resultaat: Laat je lezers duidelijk weten wat ze mogen verwachten als ze op jouw call-to-action klikken. Communiceer duidelijk over het resultaat of de voordelen, zoals 'Bespaar nu 50%’, ‘Ontdek de 5 tips’, 'Lees de blogs' of ‘Ontvang het e-book’.

  • Durf te experimenteren: Social media marketing betekent testen, testen en nog eens testen. Experimenteer met verschillende teksten, kleuren, plaatsingen en knoppen om te zien wat het beste werkt voor jouw doelgroep. Meten is weten, toch?

Je merkt het meteen: het is cruciaal om voldoende na te denken over de achterliggende bedoeling van je tekst en op basis daarvan je call-to-action vorm te geven. Door deze vijf tips te gebruiken trek je niet alleen volop de aandacht van je lezers, maar nodig je ze ook rechtstreeks uit om écht actie te ondernemen op je website of na het lezen van je posts. Kortom, met deze blog schrijf je gegarandeerd de perfecte call-to-action, dus waar wacht je nog op? Zet je achter je computer en laat je conversies lekker binnenstromen!


Bon, dan zullen we meteen maar eens het goede voorbeeld geven, zeker? Een duidelijke call-to-action incoming! Wens je graag professionele ondersteuning en expertise op vlak van copywriting, social media, contentcreatie en contentcreatie? Wil je graag van A tot Z ontzorgd worden op vlak van marketing en social media advertising? En wil je meer resultaat, rendement en conversies behalen met je externe communicatie? Surf snel naar de website, neem rechtstreeks contact op met guyGANT en… let’s write your story right! Together!

bottom of page