top of page
Foto van schrijverTanguy De Roeck

Copywriting tips: 6 typische copywriting fouten die je teksten doen kelderen

Of je nu een doorgewinterde copywriter bent, een recente ontdekker van de wondere wereld der communicatie of een zaakvoerder die met z’n bedrijf meer wenst in te zetten op copywriting, social media of een betere ranking op Google: de manier waarop je schrijft en communiceert, kan je reputatie maken of kraken. Om die reden is het vermijden van veelvoorkomende copywriting fouten cruciaal, niet alleen om je lezers te boeien, maar ook om meer rendement te behalen. In deze blog neemt guyGANT vijf typische copywriting fouten onder de loep, zodat jij bij je volgende webtekst, blog of social media post de juiste snaar weet te raken. Copywriting 101: let’s freaking go!


Fout 1 - Te formeel schrijven


We kunnen allemaal wel een copywriter voor de geest halen die houdt van schermen met termen en zich hyperintelligent wenst voor te doen door ‘dure’, moeilijke en afgemeten woorden te gebruiken. Dit is dan ook één van de meest voorkomende copywriting fouten en doet je tekst gegarandeerd mislukken. Geen enkele lezer wil immers het gevoel hebben dat de inhoud en tone-of-voice van de tekst of social media post veraf staat van zijn of haar leefwereld. Integendeel: door benaderbaar, menselijk en conversationeel te schrijven, toon je juist dat je je doelgroep kent en begrijpt. Het resultaat? Veel betere copywriting!


Fout 2 - Je doelgroep niet kennen


Copywriting en social media? Da’s 49,5% kolkende creativiteit, 49,5% diepgaande research en 1% pure magie. Om maar te zeggen: het analyseren van keywords en doorgronden van je doelgroep is cruciaal om geen typische copywriting fout te maken. Sla bruggen met je doelpubliek en creëer met je copywriting voldoende relevantie, gemeenschappelijkheid en herkenning door de juiste taal, toon en topics te gebruiken. Een groep wetenschappers ga je anders aanspreken dan een theatercollectief, toch? Alles draait bij copywriting om de connectie met je lezers: ken je doelgroep en pas je schrijfstijl voortdurend aan.


Fout 3 - Vakjargon gebruiken


Nog zo’n typische copywriting fout: vakjargon gebruiken. Niet alleen zorgt vakjargon ervoor dat slechts een select groepje insiders je teksten zal begrijpen, maar ook kan de gekozen terminologie je social media post, blog of webtekst al snel enorm zwaar maken. Je schrijft geen nieuwe thesis of dissertatie en hoeft niemand meer te imponeren met je geleerdheid, dus hou het gewoon lekker simpel, duidelijk en transparant en focus je als copywriter vooral op een taal die voor iedereen toegankelijk, begrijpelijk én herkenbaar voelt. Je lezers zullen er beter op reageren… met meer rendement en positieve feedback als logisch gevolg.


Fout 4 - Geen scannable teksten schrijven


Om het cru te stellen: lezers zijn fr**king lui, hebben de aandacht van een goudvis met alzheimer en hebben noch tijd noch goesting om jouw tekst, ongeacht de kwaliteit ervan, van A tot Z door te lezen. Jup, I feel your pain als copywriter die z’n hart en ziel in z’n teksten steekt. Als je niet wilt dat je lezers afhaken, is het dus belangrijk dat ze de inhoud snel kunnen scannen op zoek naar relevante informatie. Kopjes, subkopjes tussentitels, korte alinea’s, vetgedrukte woorden, bullet points, noem maar op. The more, the merrier! Hoe eenvoudiger je lezers de essentie van je boodschap vatten, hoe meer succes je met je copywriting bereikt!


Fout 5 - Onvoldoende focussen op de voordelen


Dit is een typische copywriting fout die veel mensen - jup, ook ervaren copywriters! - geregeld maken. Je doelgroep boeit het namelijk, met een kleine overdrijving weliswaar, geen ene flikker wie je bent, wat je doet, waarvoor je staat of welke eigenschappen je product of dienst heeft. Het enige wat ze willen weten - en liefst zo snel mogelijk - is hoe jij hen zal helpen en welke meerwaarde je biedt. We leven in een enorme ‘what’s in it for me’-wereld - en daar moet je als copywriter voortdurend rekening mee houden. Focus je daarom resoluut op de voordelen, op het rendement en op de oplossingen, zodat je je lezers voldoende triggert en aanspreekt.


Fout 6 - Geen duidelijke call-to-action toevoegen


Schrijven is leuk - allez, da’s toch mijn bescheiden mening als krachtig creatieve copywriter met woordhonger! Weet je wat echter óók leuk is? Resultaten behalen. Gelukkig hoeft het ene het andere niet uit te sluiten… mits een duidelijke oproep tot actie in je teksten. Je copywriting moet steeds een duidelijke bedoeling hebben, een niet mis te verstane call-to-action. Kortom, zeg je lezers glashelder wat je na het lezen van hen verwacht. Of het nu gaat om klikken, liken, sharen, reageren, kopen of drieëntwintig regendansen toen op’t dakterras van brouwerij De Koninck: maak je verwachtingen kenbaar en vermijd één van de meest typische copywriting fouten!


Toegegeven, het schrijven van geweldige teksten is een stuk eenvoudiger dan hogere wiskunde, kernfysica of je gordiaanse oortjes ontwarren nadat ze in je broekzak hebben gezeten, maar het vereist wél een heel pak meer dan je denkt en vraagt om een zekere finesse. Door deze typische copywriting fouten te vermijden en voortaan bewuster om te springen met je copywriting, zet je alvast een mooie eerste stap naar succes. Hoog tijd om je pen of klavier op te nemen en de meest effectieve, boeiende en succesvolle tekst van je leven uit je vingers te persen! Happy writing!


Wil je toch meer expertise, ervaring en ondersteuning op vlak van copywriting of social media advertising? Wil je er voortaan voor zorgen dat je met je bedrijf geen enkele copywriting fout maakt? En wil je eindelijk rendement beginnen halen uit je teksten of social media? Dan boost guyGANT met héél erg veel plezier jouw externe communicatie en social media naar ongekende hoogten! Contacteer guyGANT voor een vrijblijvend gesprek met een gezellig koffietje en… let’s write your story right. Together!

bottom of page