top of page
Foto van schrijverTanguy De Roeck

Cool kid met een toolkit: 5 onmisbare tools voor contentcreatie

Elke job bevat een resem eigenheden of typicaliteiten. Een specifiek vakjargon, een overdreven stereotiep beeld van de medewerker, een maatschappelijke - en vaak compleet verkeerdelijke - perceptie en… een aantal onlosmakelijke benodigdheden of tools. Zo heeft een leraar z’n wit krijtje, een kunstschilder z’n kwast, een voetballer z’n scheenlap, een dokter z’n stethoscoop en you get the point. Een content creator vormt daar geen uitzondering op. Ook creatives hebben immers een uitgebreid arsenaal aan tools en programma’s om de workflow te optimaliseren, het takenpakket te stroomlijnen en de contentcreatie te perfectioneren.


Maar welke tools zijn dat dan eigenlijk juist? Wat is bijvoorbeeld voor mij, als content creator, écht broodnodig om mijn dagdagelijkse creativiteit als een lieve lust bot te vieren? En voor welke programma’s mag - lees: moét - guyGANT eigenlijk op de blote knieën de beide ‘pollekes’ een viertal keren kussen van dankbaarheid? Let’s find out! In deze blog belicht ik namelijk vijf onmisbare - en bovendien: volledig gratis, jawel! - tools om het creëren van hoogwaardige content nét dat tikkeltje eenvoudiger te maken! Benieuwd naar de programma’s waarmee guyGANT werkt? Lees dan gauw verder en… probeer ze zélf uit!


Tool 1: CANVA


Wat heeft de meeste stopping power om de eindeloze scroll van het leven even halt te laten houden, zodat je (toekomstige) doelpubliek überhaupt blijft stilstaan bij je content? Juist: de visual! Ons brein werkt immers erg visueel, wat maakt dat je upload van cruciaal belang zal zijn om resultaten te boeken. En gelukkig helpt CANVA je daar graag bij. Deze tool biedt jou namelijk niet alleen erg veel mogelijkheden om je foto op te leuken, maar bevat ook een enorme hoeveelheid aan fixed templates om op terug te vallen ter inspiratie. Creatief aan de slag gaan? Yes, you can(va)!


Tool 2: Unsplash


Zoals reeds aangehaald, reageert ons brein het snelste op visuele prikkels. Een foto is immers erg snackable, vraagt een pak minder breinactiviteit dan een tekstje lezen en triggert meteen een eerste reactie bij de viewer. Oké, duidelijk, maar… waar haal je de juiste foto’s? Moet je telkens een professionele fotograaf aanschrijven? En is je gekozen foto wel zéker rechtenvrij? Hello, Unsplash! Unsplash is namelijk een rechtenvrije database met een enorm uitgebreide selectie aan visuals, zowel qua foto als video, om uit te kiezen. Zo vind jij gegarandeerd de perfécte foto voor je social media post!


Tool 3: Creator Studio


Facebook en Instagram, netjes naast elkaar? Met de mogelijkheid om content te plaatsen, reacties te beantwoorden, te adverteren op social media én je statistieken te analyseren? Sign me up, Zuck! De Creator Studio vergemakkelijkt niet alleen het plaatsen - jawel, je kunt ook posts inplannen, thank god! - van je creaties, maar versoepelt ook je community management enorm. Bovendien is het erg gebruiksvriendelijk, kan je indien nodig altijd terugvallen op het helpcentrum en krijg je heel veel features op een paar clicks van elkaar verwijderd. Zeg nu nog eens dat META-tools niet handig zijn! Of… is dat lichtelijk overdreven, hashtag tenenkrommende, labyrintische Business Suite?


Tool 4: Asana


In mijn hoofd is het 99% van de tijd chaos. In de puurste vorm. En gelukkig ben ik daar ondertussen aan gewend. In mijn takenpakket daarentegen wil ik het tegenovergestelde: rust, routine, roadmaps. En Asana, de handige organisatorische tool, helpt me hier enorm bij. Je kunt je taken titels geven, chronologisch rangschikken, als prioriteit bestempelen, voorzien van verschillende formats en documenten, aan anderen toewijzen, indelen in (sub)categorieën én - super belangrijk! - afvinken na voltooiing! Nog beter? Er vliegt een spetterende unicorn over je scherm, wanneer je je taak afvinkt. Beter wordt het niet, toch?


Tool 5: Toggl


Time is money… en als je als freelance copywriter in regie werkt, mag je dat zelfs erg letterlijk nemen! Een goede tracking is dan ook cruciaal om eerlijke samenwerkingen met je klanten aan te gaan. Je wilt namelijk transparant en (ver)helder(end) aantonen wat je juist hebt gedaan, toch? En Toggl stelt je hiertoe in staat. Met deze tool meet je al jouw noeste arbeid - geen mop! - tot op de seconde, zodat je klant en jij een perfecte inkijk krijgen in je timeframe. Bovendien geef je eenvoudig aan om welke (sub)taak het gaat, waardoor je een gedetailleerde offerte kunt opstellen van je volledige takenpakket. Handig, tog(gl)?


De ridder heeft z’n zwaard, de makelaar z’n aktetas, de clown z’n overzetboot-achtige schoenen en de schrijnwerker z’n negen vingers. Chacun à son goût? Nee, chacun a son tools! Deze vijf tools zijn onmisbaar voor mij om mijn functie naar behoren te kunnen uitoefenen. En om de gewenste kwaliteit te mogen garanderen. Voor jou, maar ook voor mij! Want goed is onvoldoende. En guyGANT streeft altijd naar perfectie. En dat deze tools bovendien helemaal gratis zijn? Dat is enorm mooi meegenomen, toch? Ik zou zeggen: test ze zeker zelf eens uit, drop je vragen in de DM’s van guyGANT en… have fun creating! Het is en blijft het allermooiste wat er is.


Of wil je liever m’n tools in real life action zien? Je volledig laten ontzorgen? Genieten van deskundige expertise om geen fouten te maken op social media? En je externe communicatie in de ervaren, professionele handen van guyGANT laten? Graag! Sterker nog: guygantisch graag! Neem vrijblijvend contact met me op en let’s meet. Zo zien we meteen samen hoe we jouw online aanwezigheid, op basis van digitale strategy, copywriting en content creation en/of social advertising kunnen bijschaven en optimaliseren. Want jouw succesverhaal? Dat is voor guyGANT het allerbelangrijkste.


Of, om het met de woorden van Studio Brussel te scanderen: let’s f*cking go! Together.

bottom of page