top of page
Foto van schrijverTanguy De Roeck

Adverteren op sociale media? 5 redenen om er vandaag nog mee te starten

Ken je het? Je hebt je innerlijke Ilja Leonard Pfeijffer vanonder het stof gehaald, je bonte brok tekst tot een magistraal meesterwerk geboetseerd, je tanden verbeten gezet in de ellenlange - en hopelijk rechtenvrije! - zoektocht naar het perfecte plaatje én drie schietgebedjes in het Sindarijns aan Moeder Theresa gericht vooraleer je met een zoevende zucht van verlichting op ‘publish’ klikte. Je post staat online. Ondertussen, de volle twaalf seconden later, heb je je page al zevenendertig keer opnieuw laten laden en… moet je op het einde van deze emotionele rollercoaster na een aantal dagen genoegen nemen met een handvol likes en een verdwaalde reactie. Van je lieve mama.


Wel, je bent lang niet alleen. And I’ve been there too! Content creatie en copywriting gebeurt altijd met vallen en opstaan. Sterker nog, zelfs: voor een groot stuk kan je er eigenlijk niets aan doen. De verschillende kanalen op sociale media hebben het afgelopen decennium immers een drastische - quasi 180° - kentering gekend op vlak van organisch bereik. Er valt een erg opmerkelijke shift te bespeuren: van personal naar paid, van bonding naar branding, van bereiken naar verrijken. En daar zal je als content creator, social media manager of digital marketeer omheen moeten zien te geraken. Gelukkig…


Is er een eenvoudige oplossing voor je merk: starten met adverteren! Wacht, wacht, wacht! Want vooraleer je deze blog verlaat en schijnbaar beduveld kwaad mompelt “ja, hallow, doen we niet, joooooowwww, doei!” raad ik je ten stelligste aan om verder te lezen. Want adverteren op sociale media? Dat is misschien wel één van de beste beslissingen voor je bedrijf. En deze blog geeft je vijf kristalheldere redenen om er zo snel mogelijk mee te beginnen! On y va! Want adverteren kan je leren.


Reden 1: De kostprijs is laag:


Toegegeven, een ‘lage’ kostprijs is een relatief begrip. Maar het mag écht wel op die manier gesteld worden: de kostprijs om te adverteren op sociale media is gewoonweg laag. Punt. Zéker als je weet wat een reclamespot op de radio, een advertentie in de krant of een poster aan een bushok kost! Adverteren op sociale media is immers erg kostenefficiënt. Met een laag budget (van enkele tientallen euro’s) slaag je er op social media al redelijk eenvoudig in om een mooi bereik, een diepe betrokkenheid en/of voldoende verkeer te genereren. Kortom, met lage kosten… een groot rendement halen. Dat klinkt toch als muziek in de oren, niet? Hello, return on investment!


Reden 2: Het bereik is groot:


Het heeft weinig zin om een open deur in te stampen, maar… sociale media zijn niet meer uit ons leven weg te denken. En een shitload aan mensen gebruikt het! Volgens Hootsuite zit zelfs meer dan de helft (= 58%) van deze aardkloot op social media, tokkelen we gemiddeld 2,5u per dag op onze sociale kanalen én bezitten we ongeveer zeven verschillende profielen, met Facebook en Instagram als absolute topscorers. Maar dat zal je niet verbazen, toch, als je even naar je eigen gsm koekeloert? Het is dus écht niet overdreven om te stellen dat je de wereld als bedrijf binnen handbereik hebt. In je broekzak! En dat gericht adverteren op sociale media jouw brand enorm kan helpen om véél meer mensen te bereiken. Let’s reach for the sky!


Reden 3: De doelgroep is specifiek:


Waarom zou je als een bezetene schieten in het wilde weg… als je via sociale media ook heel gedetailleerd - en (prijs)efficiënt! - kunt gaan targetten? Op sociale media adverteer je namelijk erg gericht, zodat jouw boodschap moeiteloos de bestemde mensen bereikt. Jouw partner in crime hierbij? Het algoritme én je voorbereidende werk! Tijdens het adverteren op sociale media geef je immers, op basis van een hele resem parameters, jouw buyer persona (= hoofddoelgroep) grondig vorm, door te focussen op demografische (locatie, leeftijd, geslacht…) én psychografische kenmerken (interesses, persoonlijkheid, levensstijl…). Zo krijgen de juiste mensen jouw content te zien. En daar word je content van, toch?


Reden 4: Het resultaat is meetbaar:


Content creators en marketeers - en dat ondanks wat de goegemeente denkt, I feel your pain - doen niet zomaar wat. Totaal niet, zelfs. Aan lukraak iéts creëren besteden we geen kostbare tijd en zuurverdiend geld. Die ene leuke post op sociale media gaat immers gepaard met heel wat denkwerk, testing en evaluatie, want… meten is weten! En data kan je naar je hand zetten. Gelukkig krijg je via sociale media een diepgaand, overzichtelijk inzicht in de prestaties van je advertentie. Van bereik en weergaven, over kliks op links en frequentie, tot de kostprijs per resultaat en het totale kostenplaatje: adverteren op sociale media toont jou exact wat er met jouw geld gebeurd is. En krijg je alle inzichten voorhanden om, na een grondige analyse, je (advertentie)campagnes te optimaliseren.

Reden 5: Je hebt bijna geen keuze:


De laatste - en by far de minst leuke - reden om te lezen: je wordt als merk haast gedwongen om te starten met adverteren op sociale media. Thanks for nothing, Zuck! Zoals reeds aangehaald in de inleiding kennen onze sociale media immers een drastische omwenteling, waarbij het organische bereik steeds meer genivelleerd en aan banden gelegd wordt. De positieve zijde van deze medaille is dan wel dat early adaptors van social media advertising hoogtij vieren. Er valt namelijk héél wat laaghangend fruit te plukken met een klein budget, waardoor je jouw fans - én fans-in-wording! - wél weet te bereiken. Zo zorg je ervoor dat je alle moeite die je in je creatieve proces hebt gestopt… er ook weet uit te halen.


Knappe, doordachte posts, zoals de jouwe? Die mogen - nee: moéten - in de spotlight komen te staan! En dan kunnen advertenties helpen. Wil jij na het lezen van deze blog duiken in het adverteren op sociale media? Wil je met lage kosten en weinig moeite grote successen en return on investment boeken? En wil je eindelijk de juiste mensen bereiken, door duidelijke inzichten te verwerven in de manier waarop je publiek met jouw content interageert? Gelijk heb je, dus… zet gauw je tanden in social media advertising!


Lijkt dit toch echter geen cup of tea en walk in the park en wil je liever meer professionele ondersteuning, verworven expertise en beproefde knowhow om je advertentiebudget zo optimaal mogelijk in te zetten? Zoek niet verder: contacteer gauw guyGANT voor een pittige brainstorm, een vakidiote dialoog, een langdurige samenwerking of een persoonlijke workshop! Allez… of alle vier, natuurlijk! Want jouw verhaal? Dat verdient een krachtig creatieve insteek. En daar help ik je enorm graag bij.


Let’s start advertising the shit out of your social media! Together!

bottom of page