top of page
Foto van schrijverTanguy De Roeck

5 veelgemaakte fouten op social media: haal meer rendement uit je social media marketing

Jouw social media posts en communicatie? Die vormen een bijzonder krachtig onderdeel van je marketingplan en -strategie. Via social media marketing kom je namelijk niet alleen vlot - en vaak! - in contact met je verschillende doelgroepen, waardoor de merkbekendheid van je bedrijf verhoogt en je constructieve relaties weet op te bouwen met je community, maar ook zorgt social media ervoor dat je meer betrokkenheid, leads, conversies en sales kunt genereren. Allez, ‘t is te zeggen: als je jouw social media goed aanpak en…


Daar wringt bij veel bedrijven het schoentje. Helaas, pindakaas. Het is immers eenvoudig om met je social media fouten te maken, die niet alleen je resultaten kunnen fnuiken, maar ook je bedrijf in een amateuristisch daglicht dreigen te plaatsen. En dat ondanks je vele inspanningen! Ben jij benieuwd naar enkele van deze veelgemaakte fouten op social media? Lees dan gauw verder, want deze blog van guyGANT legt vijf typische social media fouten bloot, zodat jij je social media kunt optimaliseren… en je concurrentie achter je laat!


Fout 1 - Een gebrek aan consistentie


Social media marketing is een ellenlange marathon vol ups en downs. Zonder shortcuts, dus you have to put in the work! Een gebrek aan consistentie is dan ook één van de meest voorkomende fouten op social media. Nochtans is dit essentieel om een sterke aanwezigheid op social media op te bouwen. Als bedrijf dien je immers regelmatig te posten, in dezelfde tone-of-voice en stijl, zonder je merkidentiteit en brand story uit het oog te verliezen. Kortom, je hebt een duidelijke planning nodig. Een maandelijkse contentkalender kan een handig hulpmiddel zijn om voldoende consistentie en structuur te garanderen, dus… start creating!


Fout 2 - Een gebrek aan kwaliteit


Een tweede veelvoorkomende fout op social media is nauw verbonden aan de eerste. Veel bedrijven of brands worden zó gefocust op hun zoektocht naar voldoende content, regelmaat en consistentie, dat ze minder aandacht besteden aan de inhoud van hun social media posts. De kwantiteit viert dan hoogtij. Het resultaat? Een lagere kwaliteit van posts - en een social media marketing aanpak die averechts werkt en meer kwaad dan goed doet. Laten we immers eerlijk zijn: van content ‘kakken’ wordt niemand blij, toch? Eerder geconstipeerd! Kortom, val niet in deze veelgemaakte social media fout en onthoud: consistency is key, but quality is crucial. Altijd.


Fout 3 - Een gebrek aan dialoog


Zou jij een tweede keer op date gaan met iemand die de godganse avond over zichzelf heeft staan lullen, zonder oprechte interesse in jou te tonen? Natuurlijk niet! Allez, dat hoop ik… Veel bedrijven maken zich schuldig aan deze veelvoorkomende fout op social media. Social media is immers een tweerichtingsgesprek. Don’t forget to be social on the socials! Door vermeldingen onbehandeld te laten, reacties geheel te negeren, reviews zelden te erkennen, problemen niet weg te nemen of vragen onbeantwoord te laten, creëer je geen warme community. Je doelgroep voelt zich genegeerd en niet langer verbonden met je bedrijf of merk. Over een social media fout die héél nefaste gevolgen teweeg kan brengen gesproken…


Fout 4 - Een gebrek aan branding


Je merk of bedrijf is meer dan een logo, font of kleurenschema. Véél meer! En gelukkig maar. Jouw identiteit krijgt vorm door de combinatie van je kernwaarden, DNA, brand story, missie, merkbelofte… Een puzzel bestaande uit een hele resem unieke puzzelstukken - en die moeten allemaal naadloos in elkaar passen om een mooi resultaat te bekomen. Een vaak gemaakte social media fout is dan ook een gebrek aan diepgaande identity building. Zowel visueel als tekstueel als intrinsiek: elk aspect van je ‘why’ moet geïntegreerd worden in je branding en social media marketing. Alleen zo kan je je als bedrijf onderscheiden van je concurrentie en een ijzersterke - en oprechte! - indruk maken op je doelgroep.


Fout 5 - Een gebrek aan variatie


Stel je even voor: je moet je hele leven lang stoofvlees met frieten eten. Fantastisch, maar na verloop van tijd komt dit gegarandeerd je strot uit. Awel, dit geldt ook voor je social media posts. Doelgroepen willen namelijk verschillende content te zien krijgen, zowel vormelijk als inhoudelijk. Durf gerust te experimenteren met verschillende formats, zoals blogs, quotes, open vragen, interviews, wist-je-datjes, video’s, reels… én met diverse topics. Je bedrijf is immers meer dan alleen maar je producten of diensten. Speel in op inhakers of top topicals, laat je medewerkers aan het woord, link de actualiteit aan je organisatie, etaleer je USP’s, zet partners in de spotlight… Kortom, varieer voldoende om één van de meest voorkomende fouten op social media te voorkomen. Verandering van spijs doet eten!


Social media marketing, als één van de onderdelen van de globale marketingmix en -aanpak van je bedrijf of brand, is een erg waardevol instrument voor merken. Het is echter wél cruciaal om deze veelgemaakte fouten op social media te voorkomen, zodat je effectief de vruchten weet te plukken van al je digitale inspanningen. Door consequent aanwezig te zijn, de kwaliteit te garanderen, oprecht te connecteren met je doelgroep, voldoende na te denken over de ‘why’ van je organisatie én te experimenteren en variëren vermijd jij heel wat veelvoorkomende social media fouten. Bye bye, concurrentie! Hallo, resultaten!


Een gebrek aan tijd of zelf geen kaas gegeten van social media marketing en copywriting? Op zoek naar een betrouwbare partner om je social media krachtig creatief vorm te geven, te analyseren, herwerken en optimaliseren én vakkundig te doen resulteren in digitaal succes? Dan maakt guyGANT graag tijd voor jou om ervoor te zorgen dat je niet langer trapt in de valkuilen en veelvoorkomende fouten op social media. Vraag meteen een vrijblijvend gesprek aan, zodat we rustig kunnen samenzitten en bepalen hoe we jouw social media marketing op de kaart zullen zetten.


Let’s team up and write your story right. Together!

bottom of page